Terwijl de zomer net ten einde loopt, maakt de Alpen zich op voor een buitengewoon vroege en intense winterinval.

Met name de oostelijke Alpen (Oostenrijk) staan aan de vooravond van een spectaculaire sneeuwdump (tot wel 2 meter), die het landschap drastisch zal veranderen en mogelijk voor uitdagende situaties zorgt.

Vooral donderdag tot en met zaterdag gaat het los.

Ongekende Sneeuwval in September

De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn ronduit verbluffend. In de oostelijke helft van Oostenrijk wordt meer dan een meter sneeuw verwacht, met lokaal mogelijk nog grotere hoeveelheden.

Het meest opzienbarende aspect van deze sneeuwval is de ongewoon lage sneeuwgrens, waardoor ook lager gelegen gebieden met een dik sneeuwdek te maken kunnen krijgen.

Gefaseerde Afkoeling en Neerslag

Het weerpatroon ontwikkelt zich in verschillende fasen:

1. Eerste Afkoeling: Vanaf zondag begint een lichte afkoeling met een eerste koude front. De sneeuwgrens daalt aanvankelijk tot net onder de 3.000 meter.

2. Noordwestelijke Stroming: Maandag brengt een westelijke stroming meer neerslag naar de noordwestelijke Alpen, waarbij de sneeuwgrens verder kan dalen tot 2500-2800 meter. Zo’n stroming hopen we

3. Verdere Afkoeling: Woensdagavond volgt een tweede koud front met een sterke afkoeling vanuit het noordwesten. De sneeuwgrens zakt dan rap onder de 2000 meter.

4. Meer neerslag: Na deze afkoeling ontwikkelt zich een sterk Genua-lagedrukgebied, dat noordoostwaarts trekt en enorme hoeveelheden vochtige lucht aanvoert.

Regionale Verschillen en Risico’s

Oostelijke Alpen

– Verwachting van meer dan een meter sneeuw, lokaal mogelijk nog meer
– Sneeuwgrens kan dalen tot zelfs 1000-1500 meter
– Risico op overstromingen en aardverschuivingen in de dalen door zeer grote hoeveelheden regen

Westelijke Alpen

– Aanzienlijk minder neerslag verwacht
– Na het koude front van woensdag/donderdag blijft het grotendeels droog

Gevolgen en Voorzorgsmaatregelen

1. Skigebieden: Deze vroege sneeuwval biedt een unieke kans voor een vroege start van het skiseizoen, vooral in de hoger gelegen gebieden. Eerlijkheidshalve zijn dat vooral gebieden die ook in de herfst vaak open gaan, bv Solden.

2. Overstromingsrisico: In de lager gelegen gebieden is er een reëel risico op wateroverlast. Lokale autoriteiten en bewoners worden geadviseerd voorzorgsmaatregelen te treffen.

3. Verkeer: Weggebruikers in de Alpen moeten rekening houden met winterse omstandigheden en mogelijke verkeershinder.

4. Gletschers: Na een goed voorjaar, maar een moeilijke zomer met groot ijsverlies krijgen de gletsjers een broodnodige beschermende sneeuwlaag. Dat kunnen ze goed gebruiken.

Blijf op de Hoogte

Gezien de uitzonderlijke aard van deze weerssituatie is het raadzaam om de komende dagen de weerberichten nauwlettend te volgen, bv via Wix Charts. Lokale autoriteiten kunnen aanvullende maatregelen of adviezen uitvaardigen.