Een ongekend weersverschijnsel

In september 2024 werd Oostenrijk getroffen door een ongekende sneeuwval die grote delen van het land in een dik pak sneeuw bedekte. sneeuwval sept 24

Deze extreme weersgebeurtenis wordt door het Oostenrijkse stormwaarschuwingscentrum beschreven als een “1-in-50-jaar gebeurtenis”.

In dit artikel lees je over omvang van de sneeuwval, de oorzaken en wat dit betekent voor het komende skiseizoen.

De omvang van de sneeuwval

De sneeuwval in september 2024 in Oostenrijk was historisch in zowel omvang als intensiteit. Op sommige plaatsen daalde de sneeuwgrens tot wel 700 meter boven zeeniveau, een zeldzaamheid voor deze tijd van het jaar. Ook zou er zoveel neerslag vallen in en paar dagen dat normaal in 4 maanden valt.

Boven de 1500 meter werden de zwaarste sneeuwvalmetingen gedaan, met hier en daar zelfs tot wel 2 meter sneeuw.

Obertauern, een bekend skigebied in Oostenrijk, meldde bijvoorbeeld sneeuwhoogtes al snel dat er al 80 centimeter was gevallen en toen sneeuwde het nog fors door.

Hier zie je de voorspelde neerslag:

historische sneeuwval alpen

Oorzaken van deze historische sneeuwval

Deze ongebruikelijke septembersneeuwval kan worden toegeschreven aan een combinatie van klimatologische factoren, waaronder de invloed van de La Niña-weerpatronen.

Deze weersomstandigheden worden gekenmerkt door koude temperaturen en verhoogde neerslag, wat heeft bijgedragen aan de uitzonderlijke hoeveelheden sneeuw die zijn gevallen.

Impact op het dagelijkse leven

De zware sneeuwval heeft geleid tot aanzienlijke verstoringen in Oostenrijk. Wegen en spoorlijnen werden afgesloten door de sneeuwmassa’s, en er werden rampgebieden uitgeroepen in de provincies rondom Wenen vanwege zware regenval en overstromingen. De autoriteiten hebben snel gereageerd met sneeuwruimingsoperaties, maar de impact op transport en dagelijks leven blijft groot.

Sneeuwval in Obertauern

Obertauern, een van de populairste skigebieden van Oostenrijk, meldde een van de zwaarste sneeuwvallen in de regio met een sneeuwhoogte die al snel 80 cm aantikte en verder opliep.

Zie hier hoe dat er uit zag:

sneeuwval obertaueren sept 24

Dit heeft niet alleen invloed op de toeristen die naar dit gebied komen, maar biedt ook een unieke kans voor de lokale skiresorts om vroeg in het seizoen te profiteren van de sneeuwcondities.

In Arlberg werd dat als volgt gedaan:

 

Vergelijking met eerdere septembersneeuwval

Hoewel sneeuw in september niet ongebruikelijk is in de Alpen, vooral op grotere hoogten, zijn de hoeveelheden die in 2024 werden geregistreerd uitzonderlijk.

Gewoonlijk valt er minder sneeuw in deze tijd van het jaar, en dit specifieke incident wordt beschouwd als de zwaarste septembersneeuwval in de afgelopen 50 jaar.

Wat betekent dit voor het komende skiseizoen?

Vroege sneeuwval kan een solide basis leggen voor een succesvolle start van het skiseizoen. Maar dan vooral in de hogere gebiede (>2200/2300 metere).

Met een dikke sneeuwlaag al aanwezig in september, kunnen skiresorts niet per se eerder openen,omdat de kans groot is dat de sneeuw wegsmelt. Met alle gevolgen van dien overigens.

Veiligheid en risico’s voor wintersporters

Hoewel de vroege sneeuwval kansen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Onstabiele sneeuwlagen kunnen leiden tot verhoogde lawinegevaren, wat extra veiligheidsmaatregelen vereist van de kant van skigebieden en toeristen.

Lees hier meer over lawines en de gevaren.

De rol van La Niña in het sneeuwseizoen

De La Niña-weersomstandigheden dragen bij aan een kouder en natter klimaat in de Alpen, wat de kans op verdere sneeuwval in de winter van 2024-2025 verhoogt.

Dit kan gunstig zijn voor skiën en snowboarden, maar brengt ook de noodzaak met zich mee om goed voorbereid te zijn op mogelijke zware weersomstandigheden,mocht het inderdaad zover komen dat er komende seizoen vaker momenten van zware sneeuwval komen.

Toekomstige voorspellingen voor de winter 2024-2025

Meteorologen voorspellen dat de La Niña-omstandigheden kunnen leiden tot een sneeuwrijke winter in de Alpen, wat gunstig zou zijn voor de skigebieden en toeristen. Of dat in de praktijk zo zal zijn houden we op snowshortz.nl natuurlijk maar al te graag in de gaten.

Veelgestelde Vragen over de deze historische sneeuwval

Hoe ongebruikelijk is sneeuw in september in Oostenrijk?

Hoewel sneeuw in de Alpen in september niet ongewoon is op grotere hoogte, zijn de hoeveelheden die nu zijn geregistreerd uitzonderlijk.

Hoe beïnvloedt vroege sneeuwval het komende skiseizoen?

Vroege sneeuwval kan een sterke basis leggen voor het skiseizoen, maar vereist ook goede voorbereiding om veiligheidsrisico's te minimaliseren.

Wat is de rol van La Niña in deze sneeuwval?

La Niña kan bijdragen aan koudere en nattere weersomstandigheden, wat de kans op sneeuwval verhoogt.