Paul de Groot over freeriden
Ontdek in deze podcast
Show notes freeride podcast
1:06: Paul introduceert zichzelf en vertelt dat hij fervent podcast luisteraar is
2:16: Helemaal gek van skiën, vooral off piste en freeride skiën
2:45: Op 23-jarige leeftijd duidelijk dat hij altijd alleen nog maar wil skiën
3:40: Begonnen met lerarenopleiding voor zowel ski- als snowboardleraar, uiteindelijk ook ALO gedaan
4:20: Door ontwikkeling in ski’s met twintips en dergelijke voelde skiën beter dan snowboarden
5:50: Eerste freeridewedstrijd oop 23-jarige leeftijd gedaan: mindset van het wereldje is zo cool. Het gaat om eigen lijn zoeken. Alleen de start- en finishgate zijn bepaald, daar tussenin zelf bepalen of je van cliffs afspringt en welke lijnen je trekt.
7:04: Cliff in eerste wedstrijd bleek veeeeel te hoog te zijn (10 meter), pure onervarenheid. Wel gedaan, met veel te veel backslap geland.
8:45: Eerste idee was om d.m.v. lesgeven veel in de sneeuw te zijn en zo beter te worden in wedstrijden in het freeride skiën. Maar al snel bleek dat het elkaar in de weg zit. Op dat moment ontmoet hij Stenmar IJff van Poederbaas en van daaruit kreeg hij meer en meer sponsoring.
10:27: Het leven van Paul als freeskiër bestaat 5 jaar lang uit heel veel rondreizen naar de skigebieden die de wedstrijden hosten. “Het is waanzinnig, want je ziet allemaal skigebieden waar je zelf niet van bedenkt om heen te gaan.”
11:22: Paul heeft een bedrijf opgezet dat zich specialiseert in heliskiën en catskiën: Cloud9Travel.
12:24: “Ik vind het leuk om te praten over heliskiën en andere andere mensen deze te gekke ervaring ook te laten beleven om in de verse poedersneeuw te skiën en snowboarden.”
14:25: Wat heb je nodig om als Nederlander te gaan (leren) freeskiën? “Ten eerste vind ik het freeriden de meest pure vorm van skiën.” Eerst ga je aan de andere kant van de paaltjes naast de piste. Vervolgens ga je stap voor stap verder.
15:33: Bij offpiste skiën is het safety aspect letterlijk van levensbelang. Dus los van je skivaardigheden is het heel belangrijk dat je je verdiept in snowsafety.
16:13: Ga zeker in het begin met een gids op pad. Hij kent het terrein. Daarnaast adviseert Paul dat je pas begint aan freeriden op het moment dat je met goeie controle een zwarte of buckelpiste af komt.
19:20: Je materiaal kan het skiën einde verse sneeuw een stuk makkelijker maken. All mountain ski’s of echt brede poederbakken zorgen ervoor dat je gemakkelijker offpiste gaat skiën. Je gaat als het ware drijven op de sneeuw waardoor je gemakkelijker draait.
20:50: “Het is het gevoel van gewichtloosheid dat het freeskiën zo waanzinnig tof maakt.”
22:30: Een goede fysieke conditie is wel aan te raden. Bijvoorbeeld als je valt is het in de verse sneeuw zwaar om weer op te staan.
24:51: Waar moet je heen om te freeskiën? Paul geeft aan dat kleinere familiegebieden vaak wat langer onverspoord blijven. Denk aan bijvoorbeeld Les Marécottes in Zwitserland. Maar populaire freeride skigebieden zoals Verbier hebben weer een ontzettend groot aanbod, maar omdat er veel freeskiërs zijn, is het ook sneller verspoord.
26:50: Het aantal liften is zeker niet bepalend of een gebied goeie mogelijkheden biedt om te freeskiën.
28:40: Nog een leuke anekdote tot slot. Paul vindt het prachtig om vanuit een dal zich af te vragen of je een bepaalde berghelling kunt skiën. Hier vervolgens op te studeren via internet en uiteindelijk min of meer op expeditie te gaan. Van hut naar hut toerskiën en maagdelijke poedervelden afdalen. Uitgebreide voorbereiding in omstandigheden, weer, sneeuwconditie, ligging, enzovoort is hierbij essentieel.
31:30: WePowder is dé freeridecommunity. Daarnaast kun je lokaal vaak goed contact leggen.
33:00: Freeriden is geen garantie. Met behulp van de adviezen die op WePowder gegeven worden kun je de kansen wel wat vergroten.
Links uit de show
- Waar moeten we het de volgende keer over hebben? Laat het ons weten in de comments
- Vond je deze editie ok? Laat een korte review achter op bv Spotify.